In deze aflevering zetten we ons gesprek voort uit de eerste aflevering van dit seizoen. Waar we in de eerste aflevering bespraken waarom veganistisch eten niet automatisch gezond maakt, gaat deze aflevering over waarom een gezond, volwaardig plantaardig dieet niet duur hoeft te zijn. We vertellen hoe we met een beperkt budget (200 euro per maand in Nederland) kunnen genieten van een gezond dieet met veel fruit, groenten, noten, volle granen, linzen, bonen en andere superfoods.
Ons gesprek is gebaseerd op de volgende leidende vragen/onderwerpen:
De mythe ontkrachten - Gezond veganistisch eten is duur
Wat eten we in een week?
Waarom helemaal opnieuw koken (volwaardige ingrediënten) altijd beter is voor uw gezondheid en portemonnee? (Voorbeelden- kikkererwten in blik/harde die je een nacht moet laten weken, chutneys in plaats van sauzen, citroenwater in plaats van koffie/vruchtensappen/cola)
Hoe ziet ons wekelijkse boodschappenlijstje eruit?
Een korte samenvatting van ons boodschappenlijstje
Luister naar de aflevering:
Luister via Spotify: https://open.spotify.com/show/1iZS4s3D6IpAz8Xo7nr0I1
Luister via Apple podcast: https://podcasts.apple.com/us/podcast/the-hey-groentje-podcast/id1622818753
Informatie waar we het over hadden in de aflevering:
Type | Wat | Kosten pp per dag |
Ontbijt | Smoothie (spinazie, boerenkool/ andijvie, mango, noten, chiazaad, lijnzaad, bananen, soja melk) of havermoutpap | 0.50 euro |
Lunch | Indiaas platbrood (roti, paratha, naan, kulcha), 1 groente curry, linzen of bonen en soms salade | 1 euro |
Snack | Noten, 1 á 2 stuks fruit | 1 euro |
Avondeten | Bruine rijst, linzen of bonen curry (meestal restjes van de lunch) en een groente curry en soms salade | 1 euro |
TOTAAL | | 3.50 euro |
Kanttekening - In de podcast hebben we de ingrediënten voor een groentecurry/linzencurry apart berekend. Uien, tomaat, gember, knoflook en koriander zijn basisingrediënten in huis waar we altijd genoeg van hebben. Rekenend per persoon kwamen we uit op ongeveer 1 euro max. per maaltijd per persoon (zowel lunch als diner)
We hebben ook vermeld dat we soms minder dan 200 euro per maand uitgeven. Dit omdat we een kleine moestuin hebben en vooral in de zomer veel kunnen oogsten (zoals, komkommer, pompoen, courgette, radijs, rode biet, groene pepers, koriander, munt, salades, sperziebonen, tomaten enz.) Ook hebben we altijd wat basis ingrediënten in huis (verschillende soorten zaden voor smoothies/noten/aardappelen/kruiden/olie enz. Moet je deze kopen, dan lopen de kosten per maand op (ongeveer 20 euro)
Ook kopen we veel in de aanbieding.
Commenti