Tijdens de koudere maanden, maar eigenlijk het hele jaar door, kan ons lichaam wel een beetje hulp gebruiken van gezonde voedingsmiddelen. Zo helpt viatmine C bijvoorbeeld bij het verhogen van je weestand. Wanneer je last hebt van een griepje of een verkoudheid kan het hebben om onderstaande ingrediëten vaker toe te voegen aan je maaltijd.
Vitamine C is een van de bekendste vitamines, maar waarom is het belangrijk voor onze gezondheid en wat is precies de functie? Vitamine C staat voornamelijk bekend om zijn positieve effect op de weerstand en het immuunsysteem, maar het heeft meer belangrijke functies:
Een gezonde huid
Je lichaam transporteert de vitamine C naar je huid, waar het als een antioxidant bijdraagd aan een sterke huidbarrière. Ook speelt deze vitamine een belangrijke rol bij het aanmaken van collageen en een gezonde collageenaanmaak zorgt voor een stevige en elastische huid met minder rimpels en lijntjes. Vitamine C kan dus helpen om huidveroudeirng tegen te gaan.
Betere opname van ijzer
Ijzer is een belangrijk mineraal voor ons lichaam, we hebben het nodig om rode bloedcellen aan te maken. Ijzer vind je in twee verschillende vormen, namelijk heemijzer en non-heemijzer. Wanneer je plantaardig eet, krijg je alleen non-heemijzer binnen, dit kan ons lichaam alleen minder goed opnemen. Vitamine C helpt hierbij en daarom is het verstandig om bij een ijzerrijke maaltijd ook voldoende vitamine C binnen te krijgen.
Gezonde wondgenezig
Wanneer je voldoende vitamine C in je lichaam hebt, helpt dit ook bij het genezen van wondjes. Denk aan kleindere wondjes als een snee of schaafwond, maar ook ergere wonden. Wanneer het genezen van wondjes er traag gaat, kan dit wijzen op een tekort aan vitamine C.
Bescherming van lichaamscellen
Vitamine C is dus een antioxidant en dat betekend dat het brije radicalen neutraliseert. Vrije radicalen zijn stofjes die je lichaam aanvallen, omdat ze niet helemaal compleet zijn. Antioxidanten geven vrije radicalen hun missende stukje, waardoor ze stoppen met het aanvallen van je lichaam. Hierdoor wordt je lichaam beschermt en daalt het risico op verschillende aandoeining.
Ons lichaam kan zelf geen vitamine C aanmaken en ook geen voorraadje aanleggen, we moeten het dus dagelijks uit onze voeding halen. De meeste mensen denken direct aan sinsappels of manderijen, maar wist je dat er ook groentes zijn die veel viatmine C bevatten? Dit zijn mijn 10 favoriete ingrediëten die veel vitamine C bevatten:
Citroen
Sinasappel
Kiwi
Paprika
Broccoli
Cantaloupe meloen
Spinazie
Boerenkool
Mango
Zwarte bessen
Comments