Linzen zijn belangrijk in de Indiase keuken, omdat ze een goede bron van eiwitten vormen. Deze romige groene linzencurry wordt samen gekookt met kruiden en specerijen in een ui-tomatenbasis. Het is een smakelijk, eiwitrijke lunch- of dinerrecept en het lekkerst met naanbrood en/of rijst.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
200 gram groene splitlinzen
2 el plantaardige boter
1 tl komijnzaad
1 hand cashewnoten
1 middelgrote ui
2 tomaten
3 teentjes knoflook
2 cm verse gember
1,5 tl zout
1 tl korianderpoeder
0,5 tl garam masala
0,5 tl zwarte peper
0,5 tl chilipoeder
2 groene chili's
Hand vers koriander (optioneel)
Soja créme (optioneel)
Wat moet je doen?
1. Week eerst een hand cashewnoten 10 minuten in warm water. Kook ook alvast de linzen 35 minuten op middelhoog vuur samen met 0,5 tl zout.
2. Snijd ondertussen een ui, 3 teentjes knoflook en 2 cm gember fijn. De tomaten kun je grof snijden en mix deze vervolgens in een blender samen met de cashewnoten en 25 ml water tot een fijne pasta.
3. Voeg in een kookpan 1 el plantaardige boter toe samen met 1 tl komijnzaad. Na 30 seconden kun je de fijngesneden gember, knoflook, groene chili en ui toe. Bak 1-2 minuten en voeg dan de tomatenpasta toe.
4. Na 2 minuten kan je de volgende kruiden toevoegen: 1 tl korianderpoeder, 0,5 tl garam masala, 0,5 tl zwarte peper, 0,5 tl kurkuma en 0,5 tl chilipoeder en 1 tl zout. Meng goed en kook tot de rauwe geur van tomaat verdwijnt.
5. Wanneer de linzen klaar zijn kun je deze afgieten en samen met 400 ml water toevoegen aan de kookpan. Doe een deksel op de pan en kook voor 10 minuten. Pureer een deel van de linzen met een aardappelstamper en roer goed door.
6. Kook nog 5 minuten, garneer met koriander en eventueel soja créme.
Comments