Rajma is de Indiase benaming voor rode kidneybonen en wordt voornamelijk gegeten in het Noorden van India. Het gerecht kan op veel verschillende manieren gemaakt worden, maar de meest gebruikelijke manier is om de bonen te weken, te koken en vervolgens te stoven met ui, tomaat en kruiden, zoals de rajma masala.
Omdat ik het gerecht niet te ingewikkeld wil maken, maken we in dit recept gebruik van kidneybonen uit blik.
Wat heb je nodig voor 4 porties?
2 el zonnebloemolie
1 grote rode ui
2 laurierbladeren
1 el gember- knoflookpasta
400 gram fijngesneden tomaten (uit blik)
0,5 tl zout
0,5 tl kurkuma
0,5 tl chilipoeder (evt. meer op smaak)
1 tl korianderpoeder
1 tl rajma masala
250 gram rode kidneybonen (uitlekgewicht)
100 ml water
1 tl garam masala
10 gram verse koriander
Wat moet je doen?
1. Snijd de rode ui in grove stukken en zet een diepe pan of wok op middelhoor vuur. Voeg de olie en ui toe en bak tot de uien bruin worden. Voeg de uien vervolgens toe aan een blender en maal tot een fijne pasta, gebruik indien nodig een beetje water.
2. Herbruik de pan en voeg nu de laurierbladeren toe en na 30 seconden de gember- knoflookpasta. Bak alles voor een kleine minuut en voeg de fijngesneden tomaten uit blik toe, samen met 0,5 tl zout. Laat voor 5 minuten koken al roerend met tussenpozen.
3. Voeg nu de kurkuma, korianderpoeder, rode chilipoeder en rajma masala toe en roer door elkaar. Vervolgens voeg je de uienpasta toe en kook het ongeveer 2 minuten al roerend met tussenpozen.
4. Nu kan je de rajma (rode kidneybonen) samen met 100 ml water toevoegen en kook ongeveer voor 15 minuten al roerend met tussenpozen.
6. Voeg de garam masala toe samen met vers gehakte korianderblaadjes. Voeg eventueel nog wat water toe wanneer je een dunnere consistentie wilt en serveer met rijst.
Comentários