Uttapam is een soort dosa uit de Zuid Indiase keuken, deze is gemaakt van griesmeel. In tegenstelling tot een typische dosa, die dun en knapperig is, is de uttapam dikker en met toppings. Ik herinner me dat mijn moeder dit vaak als ontbijtje maakte. Ze gebruikte altijd verschillende fijngesneden groenten als topping om ervoor te zorgen dat we genoeg vitamines binnenkregen.
Duur: 40 minuten
Aantal personen: 6 stuks (2 personen)
Wat heb je nodig?
175 gram griesmeel
250 ml water
2 el limoensap
0,5 tl baking soda
Snufje zout
1 kleine rode ui
1 tomaat
Handje verse koriander
Wat moet je doen?
1. Meng 175 gram griesmeel samen met het water in een mengkom. Laat het vervolgens 20 minuten met rust.
2. Ondertussen kun je de ui, tomaat en verse koriander fijn snijden. Tip: Je kunt ook andere groente gebruiken, denk aan geraspte wortel, fijngesneden paprika en spinazie.
3. Na 20 minuten kun je het beslag nog een keer doorroeren. Voeg vervolgens 2 el limoensap toe samen met een snufje zout en 0,5 tl baking soda. Roer het beslag nogmaals door.
4. Verhit een koekenpan en smeer in met wat olie. Neem het beslag in een grote opscheplepel en giet in de pan. Verdeel voorzichtig, maar verspreid het niet te veel. Wanneer het belag nog rauw is van boven, voeg je de groente toe. Druk dit zachtjes aan met een spatel, zodat het aan het beslag blijft plakken.
5. Sprenkel wat olie op de bovenkant en wanneer de bodem gaar (lichtbruin) is, draai je de rava uttapam voorzichtig om. Bak de tot de groente lichtbruin van kleur is en serveer.
Tip: Lekker in combinatie met een kokos-, tomaat- of koriander chutney.
Opmerkingen