Jiven is een Hindi-woord dat leven betekent. Zoals je waarschijnlijk al weet, zetten we een deel van onze winst opzij om projecten te ondersteunen waarin we geloven. Onze missie is om projecten te ondersteunen die mensen en dieren in staat stellen een goed leven te leiden, door hen uit moeilijke situaties te helpen. Deze keer hebben we het Sanjay Gandhi Animal Care-centrum in New Delhi bezocht om te zien hoe we kunnen helpen.
Over Sanjay Gandhi Animal Care-centrum
Het Sanjay Gandhi Animal Care Centre (SGACC) is het oudste en grootste opvangcentrum voor dieren in India. Het werd opgericht in 1980 uit een erfenis nagelaten door mevrouw Ruth Cowell van New South Wales, Australië aan Sanjay Gandhi. Sanjay Gandhi was de zoon van de overleden Indiase premier Indira Gandhi. Onder het beschermheerschap van zijn vrouw Maneka Gandhi is dit centrum uitgegroeid tot een goed bemand, goed uitgerust veterinair centrum.
Het ziekenhuis annex opvangcentrum fungeert als een 24x7-faciliteit die dieren redt, huisvest, behandelt en rehabiliteert. Het centrum herbergt op elk willekeurig punt meer dan 3000 dieren. Het zorgt voor voldoende ruimte in een veilige omgeving voor alle soorten dieren en vogels die hulp nodig hebben. Tijdens ons bezoek zagen we kamelen, buffels, paarden, koeien, geiten, apen, honden, katten, adelaars, duiven, konijnen, vleermuizen, varkens en meer. Mensen uit heel Delhi brengen gewonde dieren binnen die dringend hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld apen die geëlektrocuteerd worden door over stroomdraden te lopen, straathonden die door auto's worden overreden, vogels zoals adelaars en duiven die hun vleugels hebben beschadigd, enz.
Over ons bezoek
Bij aankomst werden we begroet door mevrouw Avritee, die heeft gestudeerd om advocaat te worden en nu met veel plezier dit centrum runt. We stelden ons aan haar voor en er was direct een gesprek over veganisme toen we haar vertelden dat we plantaardige Indiase kookworkshops geven. Mevrouw Avritee zei dat dit een heel belangrijk punt is om mee te beginnen, voordat je een dierenopvangcentrum helpt, aangezien veganisme de allerbelangrijkste keuze is die we allemaal kunnen maken om het leven van dieren op een positieve manier te beïnvloeden. Al snel gaf ze ons een rondleiding door het hele asiel, te beginnen met het paard vlak achter ons, dat een gewond been had. In India zijn veel bruiloften niet compleet zonder paarden, op wiens rug de bruidegom vaak arriveert. Deze paarden worden vaak niet goed verzorgd, wat leidt tot vreselijke omstandigheden zoals infecties, zoals dit prachtige paard had. De eigenaar heeft besloten deze weg te doen omdat hij door zijn geblesseerde poot niet meer werd gebruikt. Er zijn echter miljoenen van dergelijke paarden in nood in heel India.
Vervolgens gingen we naar de buffelvleugel, waar we enkele echt gezonde buffels zagen. Avritee vertelde ons dat de meesten van hen daar aankwamen in zeer slechte omstandigheden, waarbij je zelfs hun ribbenkast kon zien. Het is bekend dat in India de koe een heilig dier is en door wetten wordt beschermd. Bij buffels is dat echter niet het geval. Dit betekent dat ze worden misbruikt voor melk, leerhuiden en werken op de velden in erbarmelijke omstandigheden. Ze krijgen niet voldoende voeding waardoor ze vatbaar zijn voor ondervoeding en verschillende ziekten. In het centrum van Sanjay Gandhi worden ze echter goed verzorgd, zonder ze uit te buiten voor melk of enig ander voordeel.
Vervolgens zagen we kamelen, die een soortgelijk verhaal hebben als de paarden. Ze worden gebruikt voor menselijk vermaak en dragen de hele dag mensen en hun bezittingen. In India kun je voor 20 cent een kameel misbruiken door op zijn rug te rijden. Deze kamelen hadden het geluk dat ze werden gered en vonden een plek in dit asiel.
Verder nam Avrite ons mee naar de koeienstal, waar we bijna tranen in onze ogen kregen. We zagen koeien zonder poten, met gezwollen borstklieren gevuld met pus en bacteriën. We konden ons niet voorstellen dat miljoenen koeien over de hele wereld in dergelijke omstandigheden leven en nog steeds worden uitgebuit. Vooral dat mensen melk blijven drinken door een oogje dicht te knijpen voor de gevolgen. We waren echter blij met enkele reünieverhalen, waar sommige koeien werden herenigd met hun kalfjes en in het asiel mogen blijven zonder zich zorgen te maken dat iemand hun kalf zou weghalen. Hoewel je het trauma in hun ogen kon voelen en zien, was er ook een sprankje hoop te zien.
Vervolgens wilde Avritee ons de hondenopvang laten zien. We hadden wat lekkers voor de honden meegenomen, dat we nog even uit onze auto haalden voordat we naar de opvang gingen. Avritee vertelde ons over de 24x7 gratis dierenambulancedienst en hulplijn die het centrum heeft. We gingen naar de OPD/spoed, waar dagelijks meer dan 200 dieren worden behandeld. Bovendien waren ze bezig met de bouw van een groter dierenhospitaal naast het huidige. De OPD had voornamelijk honden, die werden overreden of het doelwit waren van dierenmishandeling. Er was een hele lieve hond die we begroetten, die onlangs werd geslagen door een politieagent, omdat hij vermoedde dat hij hondsdolheid had. De politieagent is echter uit zijn functie geschorst en de hond is bijna volledig hersteld en is klaar om weer de straat op te gaan. Avritee vertelde ons ook dat het centrum regelmatig adoptie-evenementen organiseert en al duizenden honden heeft geholpen bij het vinden van een liefdevol thuis.
Uiteindelijk bezochten we de apen, die werden behandeld voor hun verwondingen. Eenmaal behandeld, worden ze door de Indiase bosbeheer weer in het wild vrijgelaten. Deze plaats huisvestte ook de vogels, vleermuizen, varkens, ezels en konijnen die hulp nodig hebben.
Donatie
We hadden een goed gevoel bij het werk dat op deze plek werd gedaan en tijdens de rondleiding van 1 uur zagen we dingen waar onze hulp gebruikt kon worden. We waren allebei blij dat zoveel dieren die dringend zorg nodig hadden, deze plek hun thuis konden noemen. We besloten om onze Jiven Project te gebruiken om een donatie van 10.000 roepies (120 euro) te doen. Tijdens de rondleiding noemde Avrite veel dringende uitgaven die moeten worden betaald, bijvoorbeeld medicijnen voor noodgevallen, voedsel en algemene zorg voor de dieren. We vertrouwen haar toe om goed gebruik te maken van onze donatie en ze heeft zelfs beloofd ons te informeren waar en hoe ons geld zal worden gebruikt.
We reden blij, tevreden en trots weer naar huis omdat we ons steentje hebben kunnen bijdragen aan een mooi project. Wil je meer weten over het centrum, bezoek dan hier hun website. Je kan hier eventueel ook zelf een donatie doen. Ook kun je een kijkje nemen op onze pagina: Het Jiven Project en een donatie doen, zowel direct als indirect door een workshop te volgen of ons aankomende plantaardig Indiaas kookboek te kopen!
Comments