top of page

Veg uttapam

Uttapam is een geliefd gerecht uit Zuid-India, dat vaak wordt omschreven als een kruising tussen een pannenkoek en een pizza. Het heeft een dikke, zachte structuur en wordt traditioneel gemaakt van een gefermenteerd beslag op basis van rijst en linzen, wat zorgt voor een heerlijke, licht zure smaak. Deze vegan variant is rijkelijk belegd met kleurrijke groenten en op smaak gebracht met kruiden, waardoor elke hap zowel voedzaam als smaakvol is.

Perfect als hartig ontbijt of lichte lunch en heerlijk te combineren met kokoschutney en sambar!

IMG_6632 3.JPG

Totale tijd

> 60 minuten

Porties

2

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Ingrediënten 

Voor het beslag:


  • 100 gram rijst (geweekt in water voor 4-6 uur)

  • 50 gram urad dal (geweekt in water voor 4-6 uur)

  • 0,5 tl zout

  • 0,25 tl kurkuma

  • Water


Voor de topping:


  • 1 kleine ui

  • 1 kleine tomaat

  • 1 kleine paprika

  • 1 groene chili (optioneel)

  • Handje verse koriander

  • Handje vegan geraspte kaas (optioneel)

  • Zout naar smaakt

  • Zwarte peper naar smaak

  • Zonnebloemolie

Bereiding

1. Spoel de rijst en urad dal grondig af na het weken. Voeg de rijst en urad dal toe aan een blender en voeg geleidelijk water toe om een glad beslag te maken. Het beslag moet dik maar gietbaar zijn. Voeg zout en kurkuma toe aan het beslag en roer goed door. Laat het beslag 6-8 uur of een nacht rusten om te fermenteren. Voor een snellere versie kun je deze stap overslaan en het beslag direct gebruiken, hoewel de smaak en textuur dan iets anders zullen zijn.


2. Meng in een kom de gehakte ui, tomaat, paprika, groene chili, en de helft van de korianderblaadjes. Breng op smaak met zout en peper.


3. Verhit een anti-aanbakpan op middelhoog vuur en vet deze licht in met zonnebloemolie. Giet een pollepel beslag op de hete pan en verspreid het lichtjes in een cirkel, net als bij een pannenkoek. Strooi meteen de groentemix gelijkmatig over het beslag. Druk de groenten lichtjes aan met een spatel zodat ze goed aan het beslag hechten. Bak tot de onderkant goudbruin is en de bovenkant niet meer vloeibaar is (ongeveer 2-3 minuten). Draai de uttapam voorzichtig om en bak nog 1-2 minuten totdat de groenten zacht en licht gebruind zijn.


4. Garneer met wat extra verse korianderblaadjes en vegan kaas. Serveer de veg uttapam heet met eventueel kokoschutney en sambar.


Notitie

Je kunt verschillende soorten groenten gebruiken, dus wees creatief en experimenteer eens met je favorieten!

bottom of page