top of page

Aloo paratha

Aloo paratha is een van de meest geliefde ontbijten in Noord-India. Dit gevulde platbrood, gemaakt van zacht deeg met een kruidige aardappelvulling, wordt goudbruin gebakken op de tawa en vaak geserveerd met een klontje boter, chutney of een frisse pickle.

Voor Amit is dit gerecht onlosmakelijk verbonden met zijn jeugd – geen ontbijt was zo lekker als een versgebakken aloo paratha. Na vele ochtenden in India werd het ook Daniëlle’s favoriet, en inmiddels is het een vast onderdeel van ons kookrepertoire.

Of je het nu eet als ontbijt, brunch of lunch, aloo paratha is een hartverwarmend gerecht dat altijd smaakt.

IMG_6632 3.JPG

Totale tijd

<60 minuten

Porties

4

Moeilijkheidsgraad

Moeilijk

Ingrediënten 

Voor het deeg:


  • 400 gram bloem

  • 5 tl zonnebloemolie

  • 0,5 tl zout

  • 175 ml water

  • Plantaardige boter


Voor de aardappelvulling:


  • 350 gram aardappelen

  • 1 tl zout

  • 1 groene chili

  • 1 tl korianderpoeder

  • 1 tl komijnpoeder

  • Hand verse koriander

Bereiding

1. Doe de bloem in een mengkom samen met 0,5 tl zout en 4 tl zonnebloemolie. Kneed het geheel met je handen goed door en wanneer je erin knijpt en het blijft aan elkaar plakken, weet je dat het goed is. Vervolgens kun je langzaam steeds wat meer water toevoegen. Belangrijk is dat je goed blijft kneden tot je een zachte bal hebt gevormd. Smeer in met 1 tl zonnebloemolie en laat het deeg daarna minimaal 15 minuten rusten onder een theedoek.


2. Maak ondertussen de aardappelvulling. Kook de aardappels gaar en prak fijn met een vork. Snijd de groene chili fijn en voeg deze toe aan de aardappelen samen met 1 tl zout, 1 tl korianderpoeder en 1 tl komijnpoeder. Roer goed door, voeg dan een hand fijngesneden verse koriander (met steeltje) toe en gebruik als vulling.


3. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en kneed alle stukken een keer goed door en vorm balletjes. Pak 1 balletje en maak hiervan een kommetje. Hier kun je een beetje van de vulling in doen. Vouw vervolgens het kommetje dicht en draai er weer een bal van.


4. Rol deze daarna voorzichtig uit met een deegroller. Belangrijk is dat je genoeg bloem gebruikt bij het rollen en wanneer er een gaatje ontstaat, leg je hier wat extra bloem op.


5. Bak de paratha's in een koekenpan met een beetje boter goudbruin en herhaal tot ze allemaal gebakken zijn.

Notitie

Je kunt ook variëren met de vulling. Voeg bijvoorbeeld een fijngesneden ui toe voor extra smaak of gebruik eens andere kruiden zoals garam masala.

bottom of page