top of page

Avial curry

In de Zuid-Indiase keuken spelen kokos en mosterdzaad een belangrijke rol en geven ze curry’s hun karakteristieke smaak. Avial is een traditionele groentecurry uit Kerala, waarbij een mix van verschillende groenten zachtjes wordt gestoofd in een romige kokospasta, op smaak gebracht met aromatische specerijen.

Deze variant combineert zoete aardappel, sperziebonen en wortelen, waardoor het gerecht een mooie balans krijgt tussen zoet en hartig. De toevoeging van mosterdzaad en kerrieblaadjes zorgt voor extra diepgang in de smaak. Avial wordt traditioneel geserveerd met rijst en is een heerlijke, voedzame maaltijd die zowel vullend als licht verteerbaar is.

IMG_6632 3.JPG

Totale tijd

<60 minuten

Porties

2

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Ingrediënten 

  • 100 gram wortelen

  • 100 gram sperziebonen

  • 200 gram zoete aardappel

  • 400 ml kokosmelk

  • 1 el kokosolie

  • 1 cm verse gember

  • 0,5 tl kurkuma

  • 0,25 tl zout

  • 1 tl komijnzaad

  • 1 tl witte rijst

  • 1 tl mosterdzaad

  • 2 groene chili's

  • Halve limoen

  • Hand verse koriander.

Bereiding

1. Snijd de wortelen, sperziebonen en zoete aardappel in stukjes van ongeveer 1 bij 1 cm en kook gedurende 15-20 minuten samen met 0,5 tl kurkuma.


2. Mix 400 ml kokosmelk samen met 1 tl komijnzaad, 1 tl rauwe rijst en 2 groene chili's tot een glad mengsel in de blender. Snijd ook 1 cm gember fijn en leg apart.


3. Als de groenten gaar zijn, giet je het water af en zet je ze ook even apart.


4. Verhit 1 el kokosolie in een diepe pan of wok en voeg 1 tl mosterdzaad toe samen met de fijngesneden gember. Wanneer de mosterdzaadjes beginnen te sputteren, voeg je de groenten toe en roer je het goed door.


5. Voeg na 2 minuten het kokosmengsel toe samen met 125 ml water en 0,25 tl zout. Kook op middelhoog vuur tot het kookt.


6. Als laatste kun je het sap van een halve limoen toevoegen en eventueel een handje vers gesneden koriander.

Notitie

Je kunt ook een keer andere groenten toevoegen, zoals broccoli of een handje spinazie, voor extra variatie en voedingsstoffen.

bottom of page