Chai
Chai is een geliefd drankje in India, dat het hele jaar door wordt gedronken. Elk gezin heeft zijn eigen recept, met variaties in kruiden, thee en melk. De klassieke combinatie van kaneel, kardemom, gember en kruidnagel zorgt voor een warme, pittige smaak.
Wij gebruiken graag barista havermelk voor een romige textuur, maar je kunt ook andere plantaardige melkvarianten gebruiken, zoals amandel- of soja melk, afhankelijk van je voorkeur.
Chai is een veelzijdig en aanpasbaar drankje, perfect voor elke gelegenheid.

Totale tijd
< 10 minuten
Porties
2
Moeilijkheidsgraad
Makkelijk
Ingrediënten
300 ml water
2 cm verse gember
4 kardemon peulen
4 kruidnagel
1 kaneelstokje
2 tl suiker
2 tl zwarte thee
100 ml (barista) havermelk
Bereiding
1. Verwarm 300 ml water in een steelpan op middelhoog vuur en pak de specerijen (verse gember, kardemom, kruidnagel en kaneel erbij. Stamp deze fijn met een vijzel en voeg toe aan het water.
2. Wanneer het water kookt, kan je de zwarte thee toevoegen en dit 1 minuut mee laten koken. Voeg daarna 2 theelepels suiker toe (eventueel meer of minder naar eigen smaak).
3. Roer het goed door en voeg al laatst 100 ml soja melk toe of eventueel een andere melkvervanger. Breng de thee weer aan de kook, maar pas op het kan gemakkelijk overlopen.
4. Zodra de thee weer kookt, doe je het gas uit en kan je de thee met behulp van een zeef overgieten in 2 kopjes.
Notitie
In India wordt chai gerust geserveerd met 8 theelepels suiker per glas, maar je kunt de hoeveelheid suiker naar eigen smaak aanpassen of zelfs weglaten, afhankelijk van wat jij lekker vindt.