top of page

Dhokla

Dhokla is een iconische snack uit de Indiase deelstaat Gujarat, geliefd om zijn lichte, luchtige structuur en subtiele hartige smaak. Dit gestoomde gerecht, gemaakt van een mengsel van kikkererwtenmeel en griesmeel, is niet alleen heerlijk, maar ook voedzaam en makkelijk verteerbaar.

De kenmerkende smaak komt van een aromatische "tadka" – een mix van gesputterde mosterdzaadjes, groene chilipepers en currybladeren, die het gerecht een heerlijke kruidige en licht pittige twist geven.

IMG_6632 3.JPG

Totale tijd

< 40 minuten

Porties

4

Moeilijkheidsgraad

Moeilijk

Ingrediënten 

Voor het beslag:


  • 120 gram kikkererwtenmeel (besan)

  • 2 el griesmeel (sooji)

  • 1 el citroensap

  • 1 tl suiker

  • 1 tl zout

  • 1 tl gemberpasta

  • 1 tl bakpoeder

  • 180 ml water (ongeveer)


Voor de tempering:


  • 1 eetlepel olie

  • 1 theelepel mosterdzaadjes

  • 2 groene chilipepers, in de lengte doorgesneden

  • Een snufje asafoetida (hing) (optioneel)

  • Een paar kerrieblaadjes

  • 2 eetlepels gehakte korianderblaadjes


Bereiding

1 Zeef het kikkererwtenmeel en griesmeel in een grote kom. Voeg vervolgens het citroensap, suiker, zout en gemberpasta toe en meng alles goed door elkaar.


2. Hierna kun je langzaam het water toevoegen, terwijl je blijft roeren om een glad beslag te maken zonder klontjes. Het beslag moet een dikke, schenkbare consistentie hebben. Voeg het fruitzout (Eno) of bakpoeder toe vlak voor het stomen en meng goed. Het beslag zal meteen schuimen en licht worden.


3. Vet een ondiepe schaal in met een beetje olie en giet het beslag in de schaal en verdeel gelijkmatig. Breng een stoompan of grote pan met water aan de kook en plaats de schaal met het beslag erin. Zorg ervoor dat de schaal niet in direct contact komt met het kokende water. Stoom gedurende 15-20 minuten op middelhoog vuur.


4. Ondertussen kun je de tempering maken. Verhit olie in een kleine pan op middelhoog vuur en voeg de mosterdzaadjes. Wanneer ze knappen kun je ook de groene chilipepers, asafoetida en kerrieblaadjes toevoegen. Roer kort totdat de kruiden geurig zijn.


5. Controleer de gaarheid door een tandenstoker in het midden te steken; deze moet er schoon uitkomen. Haal de schaal uit de stoompan en laat het een beetje afkoelen voordat je de dhokla in vierkantjes snijdt.


6. Giet de gemaakte tempering over de gesneden dhokla en garneer met gehakte korianderblaadjes.

Notitie

In India gebruiken ze Eno in plaats van bakpoeder, maar dit is in Nederland moeilijk te verkrijgen.

bottom of page