Groene splitlinzen curry
Deze romige groene linzencurry is een heerlijk en voedzaam gerecht dat perfect past bij zowel de lunch als het diner. In Nederland kennen we groene spliterwten vooral van de traditionele erwtensoep, maar in de Indiase keuken spelen linzen een veel grotere rol. Ze vormen een essentiële eiwitbron en zijn de basis voor talloze gerechten.
Deze curry wordt langzaam gekookt in een rijke, kruidige saus op basis van ui en tomaat. De combinatie van specerijen zorgt voor een diepe en volle smaak. Serveer deze eiwitrijke curry met naanbrood of rijst voor een authentieke en vullende maaltijd.

Totale tijd
<60 minuten
Porties
2
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Ingrediënten
200 gram groene spliterwten
2 el plantaardige boter
1 tl komijnzaad
1 hand cashewnoten
1 middelgrote ui
2 tomaten
3 teentjes knoflook
2 cm verse gember
1,5 tl zout
1 tl korianderpoeder
0,5 tl garam masala
0,5 tl zwarte peper
0,5 tl chilipoeder
2 groene chili's
Hand vers koriander (optioneel)
Soja crème (optioneel)
Bereiding
1. Week eerst een hand cashewnoten 10 minuten in warm water. Kook ook alvast de linzen 35 minuten op middelhoog vuur samen met 0,5 tl zout.
2. Snijd ondertussen een ui, 3 teentjes knoflook en 2 cm gember fijn. De tomaten kun je grof snijden en mix deze vervolgens in een blender samen met de cashewnoten en 25 ml water tot een fijne pasta.
3. Voeg in een kookpan 1 el plantaardige boter toe samen met 1 tl komijnzaad. Na 30 seconden kun je de fijngesneden gember, knoflook, groene chili en ui toe. Bak 1-2 minuten en voeg dan de tomatenpasta toe.
4. Na 2 minuten kan je de volgende kruiden toevoegen: 1 tl korianderpoeder, 0,5 tl garam masala, 0,5 tl zwarte peper, 0,5 tl kurkuma en 0,5 tl chilipoeder en 1 tl zout. Meng goed en kook tot de rauwe geur van tomaat verdwijnt.
5. Wanneer de linzen klaar zijn kun je deze afgieten en samen met 400 ml water toevoegen aan de kookpan. Doe een deksel op de pan en kook voor 10 minuten. Pureer een deel van de linzen met een aardappelstamper en roer goed door.
6. Kook nog 5 minuten, garneer met koriander.
Notitie
Je kunt eventueel nog wat sojacrème toevoegen voor een extra romige textuur.