top of page

Jalebi

Jalebi is een van de meest geliefde zoete snacks in India, beroemd om zijn knapperige textuur en kenmerkende spiraalvorm. Deze diepgefrituurde lekkernijen, gedrenkt in geurige suikersiroop, worden vaak vers bereid en warm geserveerd op straat, vooral tijdens festivals en speciale gelegenheden.

Ze variëren in vorm en grootte, afhankelijk van de regio en de maker. Met een beetje oefening kun je zelf perfect knapperige en heerlijk zoete jalebi maken, precies zoals je ze op de Indiase markten vindt!

IMG_6632 3.JPG

Totale tijd

< 40 minuten

Porties

4

Moeilijkheidsgraad

Moeilijk

Ingrediënten 

Voor de jalebi


  • 60 gram bloem

  • 1 el maisbloem

  • 1 drupje oranje kleurstof

  • 60 ml sojayoghurt

  • 60 ml water

  • 1/4 tl baking soda

  • 0,5 tl limoensap

  • Zonnebloemolie


Voor de suikersiroop


  • 100 gram suiker

  • 60 ml water

  • 2 saffraandraden

  • Snufje kardemompoeder

  • 0,5 tl limoensap

Bereiding

1. Begin met het maken van de suikersiroop. Voeg hiervoor de suiker samen met het water toe aan een steelpan. Zet het vuur op middelhoog en blijf roeren, totdat het een geheel wordt. Wanneer je de siroop met twee vingers pak en je merkt dat het plak, dan is de consistentie goed. Voeg vervolgens het limoensap, kardemompoeder en saffraan toe. Zet het vuur uit.


2. Voor het beslag van de jalebi voeg je bloem, maisbloem en oranje kleurstof toe aan een mengkom. Roer door en voeg vervolgens de sojayoghurt en water toe. Roer met een handgarde door voor ongeveer 4 minuten en roer in één richting.


3. Warm een laag zonnebloemolie op in een pan.


4. Voeg ondertussen het limoensap en baking soda toe aan het beslag en roer nogmaals goed door. Doe het beslag in een flesje (squeezefles). Wanneer het beslag te waterig is, voeg je nog een eetlepel bloem toe (denk aan een pannenkoekenbeslag). Laat 1 druppel in de olie vallen, wanneer de druppel omhoog komt, is de olie warm genoeg.


5. Knijp zacht in de fles en maak een snelle ronddraaiende beweging (ongeveer 4 keer) om een spiraal te vormen. Bak ongeveer 1 minuut, draai tussendoor een keer om en haal met een schuimspaan uit de olie. Herhaal tot het beslag op is.


6. Wanneer nodig warm je de suikersiroop weer op en dompel je alle jalabi kort onder in de suikersiroop.

Notitie

Wil je geen kleurstof gebruiken? Voeg dan een snufje kurkuma toe voor een natuurlijke gele tint.

bottom of page