Khichdi
Een voedzame combinatie van linzen, rijst en groenten, is licht verteerbaar en rijk aan eiwitten en vitamines. Het wordt vaak gegeten bij ziekte vanwege de kalmerende werking op de spijsvertering en het versterken van de immuniteit.
Daarnaast speelt het een belangrijke rol in religieuze tradities. In India wordt khichdi op zaterdag gegeten door hindoes die Shani Dev vereren, omdat het als een eenvoudig en zuiver gerecht wordt beschouwd. Sommige tempels serveren het als prasad (heilig voedsel) vanwege de spirituele betekenis en de voedzame eigenschappen.

Totale tijd
< 40 minuten
Porties
4
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Ingrediënten
2 el zonnebloemolie
1 gemiddelde rode ui
2 teentjes knoflook
2 cm gember
1 groene chili
200 gram aardappel (met schil)
200 gram basmati rijst
200 gram rode linzen
150 gram doperwten (diepvries)
1 groene paprika
150 gram wortel
3 medium tomaten
2 tl komijnzaad
1 tl zout
1 tl korianderpoeder
1 tl kurkuma
0,5 tl chilipoeder
4 kruidnagel
4 kardemom
Hand verse koriander
700 ml water
Bereiding
Was de rijst en linzen goed.
Snijd de ui, groene chili, knoflook en gember in fijne stukjes en de aardappel (zonder schil), wortel (zonder schil), tomaat, en groene paprika in kleine blokjes van 1 bij 1 cm.
Warm 2 el zonnebloemolie op in de pan en voeg direct 2 tl komijnzaad, kruidnagel en kardemom toe. Bak 30 seconden en voeg daarna de fijngesneden ui, groene chili, gember en knoflook toe. Roer alles goed door voor 2 minuten, tot de ui glanzig is geworden.
Voeg vervolgens de aardappelblokjes toe en bak voor 1 minuut, daarna kan je de rest van de groente toevoegen: wortel, tomaat, groene paprika en doperwten. Roer alles weer even goed door, voor 2 minuten.
Hierna kan je de rest van de kruiden toevoegen: 1 tl zout, 1 tl kurkuma, 1 tl korianderpoeder en 0,5 tl chilipoeder. Ook nu is het belangrijk om alles weer even goed door te roeren voor 2 minuten.
Voeg nu de basmati rijst, rode linzen en 800 ml water toe en roer alles goed door elkaar. Doe een deksel op de pan en laat het ongeveer 12 minuten koken, tot alles gaar is. Vergeet niet af en toe te roeren en, indien nodig, extra water toe te voegen.
Snijd ondertussen een hand koriander fijn en voeg toe zodra het gerecht klaar is. Roer het erdoorheen en serveer eventueel met een beetje plantaardige yoghurt.
Notitie
De hele kruiden, zoals kruidnagel en kardemom, kun je tijdens het eten eruit vissen of gewoon opeten.