top of page

Khichdi

Een voedzame combinatie van linzen, rijst en groenten, is licht verteerbaar en rijk aan eiwitten en vitamines. Het wordt vaak gegeten bij ziekte vanwege de kalmerende werking op de spijsvertering en het versterken van de immuniteit.

Daarnaast speelt het een belangrijke rol in religieuze tradities. In India wordt khichdi op zaterdag gegeten door hindoes die Shani Dev vereren, omdat het als een eenvoudig en zuiver gerecht wordt beschouwd. Sommige tempels serveren het als prasad (heilig voedsel) vanwege de spirituele betekenis en de voedzame eigenschappen.

IMG_6632 3.JPG

Totale tijd

< 40 minuten

Porties

4

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Ingrediënten 

  • 2 el zonnebloemolie

  • 1 gemiddelde rode ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 cm gember

  • 1 groene chili

  • 200 gram aardappel (met schil)

  • 200 gram basmati rijst

  • 200 gram rode linzen

  • 150 gram doperwten (diepvries)

  • 1 groene paprika

  • 150 gram wortel

  • 3 medium tomaten

  • 2 tl komijnzaad

  • 1 tl zout

  • 1 tl korianderpoeder

  • 1 tl kurkuma

  • 0,5 tl chilipoeder

  • 4 kruidnagel

  • 4 kardemom

  • Hand verse koriander

  • 700 ml water

Bereiding

  1. Was de rijst en linzen goed.


  2. Snijd de ui, groene chili, knoflook en gember in fijne stukjes en de aardappel (zonder schil), wortel (zonder schil), tomaat, en groene paprika in kleine blokjes van 1 bij 1 cm.


  3. Warm 2 el zonnebloemolie op in de pan en voeg direct 2 tl komijnzaad, kruidnagel en kardemom toe. Bak 30 seconden en voeg daarna de fijngesneden ui, groene chili, gember en knoflook toe. Roer alles goed door voor 2 minuten, tot de ui glanzig is geworden.


  4. Voeg vervolgens de aardappelblokjes toe en bak voor 1 minuut, daarna kan je de rest van de groente toevoegen: wortel, tomaat, groene paprika en doperwten. Roer alles weer even goed door, voor 2 minuten.


  5. Hierna kan je de rest van de kruiden toevoegen: 1 tl zout, 1 tl kurkuma, 1 tl korianderpoeder en 0,5 tl chilipoeder. Ook nu is het belangrijk om alles weer even goed door te roeren voor 2 minuten.


  6. Voeg nu de basmati rijst, rode linzen en 800 ml water toe en roer alles goed door elkaar. Doe een deksel op de pan en laat het ongeveer 12 minuten koken, tot alles gaar is. Vergeet niet af en toe te roeren en, indien nodig, extra water toe te voegen.


  7. Snijd ondertussen een hand koriander fijn en voeg toe zodra het gerecht klaar is. Roer het erdoorheen en serveer eventueel met een beetje plantaardige yoghurt.

Notitie

De hele kruiden, zoals kruidnagel en kardemom, kun je tijdens het eten eruit vissen of gewoon opeten.

bottom of page