top of page

Mix dal

Dit linzengerecht is een echte favoriet in de Indiase keuken en een perfecte combinatie van eenvoud en diepe smaken. Linzen zijn een belangrijke eiwitbron en worden in India dagelijks gegeten in allerlei variaties.

In dit recept worden gekookte linzen samengebracht met een geurige tempering van ui, tomaat en specerijen zoals komijn, kurkuma en garam masala. Of je het nu eet met warme basmatirijst of een stuk knapperig naanbrood, dit gerecht is voedzaam, en makkelijk te maken – perfect voor elke dag!

IMG_6632 3.JPG

Totale tijd

<30 minuten

Porties

4

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Ingrediënten 

  • 250 gram linzenmix (gedroogd)

  • 600 ml water

  • 1,5 tl zout

  • 1 el plantaardige boter

  • 1 tl komijnzaad

  • 2 cm verse gember

  • 5 teentjes knoflook

  • 2 gedroogde rode chili's

  • 1 kleine rode ui

  • 1 kleine tomaat

  • 0,5 tl garam masala

  • 1 tl kurkuma

  • 0,5 tl zwarte peper

  • Verse koriander (optioneel)

Bereiding

1. Kook de linzenmix gaar in 600 ml water volgens de instructies op de verpakking, samen met 0,25 tl zout.


2. Snijd ondertussen 5 teentjes knoflook, 2 cm verse gember (zonder schil), 1 kleine rode ui en 1 tomaat fijn.


3. Verwarm vervolgens 1 el plantaardige boter in een andere koekenpan. Voeg hier 1 tl komijnzaad, gember, knoflook, 2 gedroogde rode chili’s en de rode ui aan toe. Roer door en voeg na 2 minuten 0,5 tl garam masala, 1 tl kurkuma, 0,5 tl zwarte peper en de fijngesneden tomaat toe.


4. Wanneer de tomaat zacht is geworden, kun je de linzen (wanneer deze gaar zijn) toevoegen aan de pan samen met het water en 1,25 tl zout. Voeg eventueel nog wat extra water toe als je de dal te dik vindt. Roer door en kook zo'n 3 minuten.


5. Serveer eventueel met wat verse koriander.


Notitie

Dit recept staat ook in ons kookboek De Plantaardige Indiase Keuken.

bottom of page