Onion pakora
Uienpakora’s zijn knapperige, hartige snacks die vooral populair zijn tijdens het regenachtige moessonseizoen in India. Deze traditionele lekkernij wordt bereid door dun gesneden uien te mengen met een beslag van kikkererwtenmeel, verrijkt met aromatische specerijen zoals komijn, kurkuma en chilipoeder. Vervolgens worden de uienballetjes goudbruin gefrituurd, wat resulteert in een krokante buitenkant en een zachte, smaakvolle binnenkant.
De combinatie van warme, knapperige uienpakora’s met een dampende kop chai-thee roept een gevoel van nostalgie op in veel Indiase huishoudens, waar deze lekkernij vaak wordt gedeeld tijdens gezellige regenachtige middagen.

Totale tijd
< 20 minuten
Porties
4
Moeilijkheidsgraad
Makkelijk
Ingrediënten
2 grote rode uien
200 gram kikkererwten meel
1 groene chili
1 kleine hand verse koriander
1 tl komijnzaad
1 tl garam masala
1 tl zout
0,5 tl kurkuma
0,5 chilipoeder (optioneel)
1 limoen
180 ml water
Zonnebloemolie
Bereiding
1. Snijd de uien in dunnen halve ringen en doe ze in een grote kom. Voeg ook één fijngehakte groene chili toe en een hand verse koriander
2. Voeg vervolgens de kruiden: komijnzaad, garam masala, zout, kurkuma en chilipoeder toe en meng goed door elkaar.
3. Pers 1 limoen uit boven de kom en roer nog even een keer kort door.
4. Verwarm ondertussen een wokpan met olie.
5. Voeg nog 200 gram kikkererwtenmeel toe aan de kom samen met 180 ml water. Meng alles goed door elkaar.
6. Verhit de olie en voeg met een lepel kleine porties van het beslag toe. Je kunt ongeveer 20 pakora’s maken, maar bak ze in meerdere porties om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Draai ze tijdens het frituren voorzichtig om met een schuimspaan, zodat ze gelijkmatig goudbruin en knapperig worden.
7. Haal de pakora's met een schuimspaan uit de pan en laat uitleggen op een keukenpapier. Herhaal tot het beslag op is en serveer de pakora's met een chutney of tomatensaus.
Notitie
Met de kruiden in dit recept kun je volop experimenteren en aanpassen naar jouw smaak. Voeg bijvoorbeeld extra specerijen toe of meng er fijngesneden verse koriander door voor een extra frisse smaak.