Pav bhaji
Pav Bhaji is een iconisch Indiaas streetfoodgerecht met een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk werd het in Mumbai bedacht als een voedzame en vullende lunch voor textielarbeiders, maar al snel veroverde het de harten van mensen in heel India.
Dit gerecht bestaat uit een smeuïge, gekruide groentemix die langzaam wordt gegaard met aromatische specerijen en boter, waardoor het een diepe, volle smaak krijgt. Traditioneel wordt het geserveerd met zachte, luchtige broodjes (pav), die kort in boter worden geroosterd voor extra smaak en textuur.

Totale tijd
> 60 minuten
Porties
6
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Ingrediënten
2 el zonnebloemolie
400 gram aardappel
400 gram bloemkool
300 gram wortel
1 groene paprika
250 gram doperwten (diepvries)
1 grote & kleine rode ui
12 teentjes knoflook
2 cm gember
1 of 2 groene chili
3 tomaten
2 tl pav bahji masala (evt. garam masala)
1 tl zout
1 tl paprikapoeder
0,5 tl kurkuma
20 gram verse koriander
Plantaardige boter
6 bolletjes (wit of bruin)
1 limoen
Bereiding
1. Snijd de aardappel (zonder schil), bloemkool en wortel in blokjes van 1 bij 1 cm en kook gaar in 12 minuten.
2. Ondertussen kun je de ui in wat grovere stukken snijden en de knoflook, gember en groene chili in fijne stukjes. Doe de tomaten in een keukenmachine of snijd ze heel fijn.
4. Doe 2 el zonnebloemolie in een diepe- of wokpan en voeg de ui, knoflook, gember en groene chili toe en bak voor 2 minuten. Voeg daarna de tomaat toe en roer goed door voor 3 minuten.
5. Voeg nu 1tl pav bahji kruiden en 1 tl zout toe en toer goed door voor 1 minuut.
6. Voeg de gekookte groente toe en 125 ml water. Roer een keer goed door, doe vervolgens een deksel op de pan en laat 5 minuten koken.
7. Gebruik een aardappelstamper, om de groente fijn te stampen. Voeg vervolgens 450 ml water toe, groene paprika en doperwten, roer door.
8. Voeg vervolgens nog 1 tl pav bahji, 1 tl paprikapoeder en 0,5 tl kurkuma toe, roer en laat voor 5 minuten opstaan.
9. Snijd de korianderblaadjes fijn en gebruik 2/3 deel voor de garnering van de pav bahji. Snijd ook de kleine ui fijn en doe deze samen met partjes limoen in een apart bakje, om later de pav bahji mee te garneren.
10. Snijd een bolletje open en besmeer met boter, knijp met een knoflookpers, een knoflook fijn en voeg wat verse koriander toe en bak goud/bruin. Herhaal met alle bolletjes.
Notitie
In India wordt dit gerecht traditioneel gegeten met een zacht broodje (pav), maar je kunt het natuurlijk ook gewoon met een sneetje brood serveren.