Kokos pinda chutney
Heb je zin in een smaakvolle en romige chutney ? Deze pinda-kokos chutney is een klassieker uit de Zuid-Indiase keuken en vormt de ideale aanvulling op gerechten zoals idli, dosa, vada en zelfs gestoomde rijstgerechten.
De combinatie van geroosterde pinda’s en verse kokos zorgt voor een volle, rijke smaak, terwijl de chilipepers en specerijen een pittige kick toevoegen. Afgewerkt met een geurige tadka van mosterdzaad, currybladeren en gedroogde rode pepers, brengt deze chutney elke maaltijd naar een hoger niveau.

Totale tijd
< 15 minuten
Porties
4
Moeilijkheidsgraad
Makkelijk
Ingrediënten
1 el zonnebloemolie
40 gram ongezouten pinda's
2 gedroogde rode chili's
120 gram kokos
1 tl tamarindepasta
0,5 tl zout
125 ml water
Bereiding
1.Verhit de zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg de pinda's toe en rooster ze tot ze lichtbruin en knapperig zijn. Dit duurt meestal zo'n 2-3 minuten. Haal ze daarna uit de pan en zet ze opzij.
2. In dezelfde pan, voeg de gedroogde rode chili's toe en rooster ze kort tot ze aromatisch worden, ongeveer 1 minuut. Haal ze uit de pan en zet ze apart.
3. Doe de geroosterde pinda's en rode chili's samen met de kokos in een blender of keukenmachine. Voeg de tamarindepasta, zout en water toe aan de blender. Mix alles tot een gladde en romige consistentie. Voeg indien nodig extra water toe om de gewenste dikte te bereiken.
4. Proef en voeg naar smaak meer zout toe indien nodig.
Notitie
Voor het maken van idli heb je een speciale stoompan nodig, die je onder andere kunt kopen bij Ekirana, een Indiase online webshop.