Raj Kachori
Raj betekent koninklijk, en dat proef je in elke hap! Deze luxueuze snack is een ware smaakexplosie, met een perfecte balans tussen knapperig, kruidig, fris en romig. Een krokante kachori – een gefrituurd, gevuld deegbolletje – vormt de basis en wordt rijkelijk belegd met gekruide aardappelen, kikkererwten en linzen.
Daar bovenop komen smaakvolle chutneys, romige sojayoghurt en sappige granaatappelpitjes, die samen zorgen voor een onweerstaanbare combinatie van zoet, zuur, pittig en hartig. Raj Kachori is niet zomaar een snack; het is een feest voor je smaakpapillen en een echte traktatie bij elke Indiase streetfood-ervaring!

Totale tijd
> 60 minuten
Porties
4
Moeilijkheidsgraad
Moeilijk
Ingrediënten
Voor het deeg
60 gram bloem
175 gram griesmeel
0,25 tl kurkuma
125 ml water
Voor het kikkererwtendeeg
5 el kikkererwtenmeel
0,5 tl zout
0,5 tl chilipoeder
0,35 baking soda
1 tl zonnebloemolie
2 el water
Voor de vulling
1 middelgrote aardappel
200 gram linzen
130 gram kikkererwten
Handje verse koriander
0,5 tl zout
0,5 tl komijnpoeder
Voor de garnering
Koriander chutney
Tamarinde chutney (3 el tamarinde pasta, 1 tl suiker en zo'n 20 ml water)
Sojayoghurt
Granaatappel
Verse koriander
Verse rode ui
Bhujia (optioneel)
Bereiding
1. Schil de aardappelen, snijd in blokjes van 1,5 bij 1,5 cm en kook gaar.
2. Maak ondertussen een koriander chutney en tamarinde chutney. Voor de tamarinde chutney gebruik je 3 el tamarinde pasta samen met 1 tl suiker en een scheut water. Voeg toe aan een kommetje en roer goed door elkaar.
3. Wanneer de aardappelen gaar zijn kun je deze in een kom doen samen met 0,25 tl komijnpoeder en 0,25 tl zout. Snijd een handje verse koriander fijn, voeg toe en meng alle ingrediënten met elkaar. Zet vervolgens apart.
4. De linzen en kikkererwten kun je ook in een aparte kom doen samen met 0,25 tl komijnpoeder en 0,25 tl zout. Roer door en zet apart.
5. Voor het deeg kun je de bloem samen met het griesmeel toevoegen aan een mengkom. Voeg ook 0,25 tl kurkuma en 125 ml water toe en kneed het deeg tot een zachte bal. Wanneer nodig kun je nog een scheutje water toevoegen. Maak een theedoek nat, leg over de mengkom en laat het deeg 10 minuten met rust.
6. In de tussentijd kun je de vulling voor in het deeg maken. Hiervoor heb je 5 el kikkererwtenmeel nodig samen met 0,5 tl zout, 0,5 tl chilipoeder, 0,25 tl baking soda, 1 tl zonnebloemolie en 2 el water (eventueel meer wanneer nodig). Kneed tot een bal.
7. Warm vervolgens de zonnebloemolie op in een wok of frituurpan.
8. Verdeel het deeg gemaakt van bloem en griesmeel in 8 balletjes. Maak van een bal een kommetje en doe daar een beetje van het kikkererwtenmeel deeg in. Sluit het kommetje en rol uit in een ronde vorm (10 tot 12 cm in diameter). Laat vervolgens in de warme olie glijden. Binnen een paar seconden zal het deeg omhoog komen. Druk hem voorzichtig aan met een schuimspaan, om hem op te blazen en spat voorzichtig wat olie over de kachori. Frituur tot beide kanten goudbruin zijn en herhaal deze stap totdat het deeg op is.
9. Breek de bovenste korst van de kachori en vel met aardappelen, linzen en kikkererwten. Voeg vervolgens plantaardige yoghurt, groene chutney en tamarinde chutney toe. Strooi wat bhujia eroverheen en garneer met wat granaatappelpitjes, rode ui en korianderblaadjes.
Notitie
Als je het de eerste keer wat eenvoudiger wilt houden, kun je de vulling in het deeg (stap 6) weglaten en alleen de knapperige kachori met toppings bereiden.