Rajma
Rajma, de Indiase naam voor rode kidneybonen, is een geliefd gerecht, vooral in Noord-India, en wordt vaak gegeten als comfortfood. Het gerecht bestaat uit kidneybonen die traditioneel eerst worden geweekt, daarna gekookt en langzaam gestoofd met ui, tomaat en een blend van aromatische kruiden. De zachte textuur van de bonen in combinatie met de rijke, kruidige saus maakt Rajma een heerlijke maaltijd die altijd goed valt.
Dit specifieke recept komt van Amit's oma, die het altijd op haar manier klaarmaakt. Het is haar versie die voor ons het allerlekkerst is – een smaak die altijd warm en vertrouwd aanvoelt.

Totale tijd
<30 minuten
Porties
2
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Ingrediënten
2 el zonnebloemolie
1 grote rode ui
2 laurierbladeren
1 el gember- knoflookpasta
400 gram fijngesneden tomaten
0,5 tl zout (naar smaak)
0,5 tl kurkuma
0,5 tl chilipoeder (naar smaak)
1,5 tl korianderpoeder
1,5 tl rajma masala of garam masala
250 gram rode kidneybonen (uitlekgewicht)
100 ml water
1 tl garam masala
Hand verse koriander
Bereiding
1. Snijd de rode ui in grove stukken en zet een diepe pan of wok op middelhoog vuur. Voeg de olie en ui toe en bak de uien totdat ze bruin worden. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Voeg de uien vervolgens toe aan een blender en maal tot een fijne pasta, gebruik indien nodig een beetje water.
2. Herbruik de pan en voeg nu de laurierbladeren toe en na 30 seconden de gember- knoflookpasta. Bak alles voor een kleine minuut en voeg de fijngesneden tomaten toe, samen met 0,5 tl zout. Laat dit, al roerend, voor 5 minuten bakken.
3. Voeg nu de kurkuma, korianderpoeder, rode chilipoeder en rajma masala toe en roer door elkaar. Vervolgens voeg je de uienpasta toe en bak je dit voor ongeveer 2 minuten. Roer hierbij af en toe even door de pan.
4. Nu kan je de rajma (rode kidneybonen) samen met 100 ml water toevoegen en kook je dit in ongeveer 10 minuten. Ook hierbij roer je af en toe even door de pan.
5. Voeg op het eind nog de garam masala toe samen met wat vers gehakte korianderblaadjes. Voeg eventueel nog wat water toe wanneer je een dunnere consistentie wilt en serveer de rajma met rijst.
Notitie
Je kunt ook gedroogde kidneybonen gebruiken. Laat ze dan een nacht in water weken en kook ze daarna zachtjes gaar.