top of page

Samosa

Samosa is een van de meest geliefde Indiase snacks en ook een van onze absolute favorieten! Deze knapperige, goudbruine deeghapjes zijn gevuld met een kruidige mix van aardappel, erwten en specerijen, en worden overal in India vers verkocht – vaak voor slechts een paar cent per stuk.

Of je ze nu bij een kraampje op straat koopt of thuis maakt, samosa’s zijn altijd een traktatie. Zelf maken is niet alleen leuk, maar geeft je ook de vrijheid om te experimenteren met vullingen en kruiden. Perfect als hartige snack, voorgerecht of bij een kopje chai!

IMG_6632 3.JPG

Totale tijd

<60 minuten

Porties

4

Moeilijkheidsgraad

Moeilijk

Ingrediënten 

Voor het deeg:


  • 250 gram bloem

  • 1 tl komijnzaad

  • 1 tl zout

  • 3 el zonnebloemolie

  • 60-80 ml water


Voor de vulling:


  • 2 el zonnebloemolie

  • 250 g aardappelen

  • 50 gram diepvriesdoperwten

  • 1 kleine rode ui, fijngehakt

  • 1 el gember-knoflookpasta

  • 1 groene chili (optioneel)

  • 1 tl komijnzaad

  • 1 tl korianderpoeder

  • 0,5 tl garam masala

  • 0,5 tl chilipoeder

  • 1 tl kurkuma

  • 0,5 tl zout

  • Sap van 0,5 limoen

  • 2 el cashewnoten, fijngehakt (optioneel)

  • 10 takjes koriander, fijngehakt

  • Scheutje water


Extra:


  • Zonnebloemolie (om te frituren)

Bereiding

1. Meng de bloem, komijnzaad, zout en zonnebloemolie in een kom. Kneed met je handen tot het mengsel samenhangt. Voeg beetje bij beetje water toe en kneed tot een zachte bal. Dek af met een theedoek en laat 20 minuten rusten.


2. Voor de vulling schil en kook je de aardappelen, prak ze fijn.


3. Verhit zonnebloemolie in een pan. Voeg komijnzaad, korianderpoeder, kurkuma, garam masala en chilipoeder toe en roer. Voeg de fijngehakte ui, groene chili (optioneel) en gember-knoflookpasta toe. Bak 2 minuten.


4. Voeg vervolgens de geprakte aardappelen, doperwten, limoensap, water en zout toe. Bak nog 2 minuten op laag vuur. Voeg cashewnoten en koriander toe, meng goed.


5. Verdeel het deeg in 4 bollen en rol ze uit tot cirkels van 3-5 mm dik. Snijd elke cirkel doormidden, bevochtig de randen en vorm een kegel. Vul de kegel met de aardappelvulling en sluit goed af.


6. Verhit olie in een wok en bak de samosa’s goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm met een koriander chutney.

Notitie

Een gezondere optie: Verwarm de oven voor op 200°C, bestrijk de samosa’s licht met olie en bak ze ongeveer 25-30 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn. Halverwege kun je ze even omdraaien voor een gelijkmatige garing. Voor een nog krokanter resultaat kun je ze ook in een airfryer bakken op 180°C gedurende 15-20 minuten.

bottom of page