top of page

Schezwan rijst

Dit geliefde Chinese gerecht wordt naar een hoger niveau getild met een pittige Sichuan-twist, waardoor het extra populair is in India. De rijke, kruidige smaken komen perfect tot hun recht door de combinatie van aromatische specerijen, knapperige groenten en een heerlijke saus met de kenmerkende diepgang van Sichuan-peper.

Dit gerecht is ideaal voor liefhebbers van een pittige kick en kan zowel als smaakvol hoofdgerecht of als bijgerecht geserveerd worden. Perfect voor een doordeweekse maaltijd of tijdens een uitgebreide Chinees-Indiase kooksessie, waarbij je indruk wilt maken met intense en uitgebalanceerde smaken!

IMG_6632 3.JPG

Totale tijd

<30 minuten

Porties

4

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Ingrediënten 

  • 300 gram basmatirijst

  • 200 gram gemengde groenten (zoals wortels, paprika, sperziebonen, erwten)

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 cm verse gember

  • 3-4 eetlepels Schezwan-saus 

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel tomatenketchup

  • 1 theelepel azijn

  • 2 eetlepels plantaardige olie

  • 1 theelepel komijnzaad

  • Zout naar smaak

  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

  • Lente-ui voor garnering

Bereiding

  1. Spoel de basmatirijst onder koud water totdat het water helder is. Kook de rijst vervolgens in ruim water met een snufje zout tot deze bijna gaar is. Giet de rijst af en laat het afkoelen. Dit voorkomt dat de rijst plakkerig wordt.


  1. Verhit olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur. Voeg de komijnzaadjes toe en laat ze een paar seconden sissen tot ze beginnen te geuren. Voeg de fijngehakte ui, knoflook en gember toe en bak deze tot ze lichtbruin en geurig zijn.


  2. Voeg de gemengde groenten toe aan de pan en bak deze gedurende 5-7 minuten tot ze gaar zijn, maar nog steeds een beetje knapperig. Roer de Schezwan-saus, sojasaus, tomatenketchup en azijn erdoor. Meng alles goed zodat de groenten goed bedekt zijn met de saus.


  3. Voeg nu de gekookte rijst toe en meng alles voorzichtig zodat de rijst niet breekt. Breng het geheel op smaak met zout en peper. Roerbak de rijst nog een paar minuten totdat alles goed gemengd en doorgewarmd is.


  4. Serveer de Schezwan rijst en garneer met fijngehakte lente-ui voor extra smaak.

Notitie

Wil je het gerecht extra vullend maken? Voeg dan blokjes tofu toe voor een heerlijke eiwitrijke twist!

bottom of page