top of page

Shahi pulao

Shahi Pulao, wat letterlijk ‘koninklijke rijst’ betekent, is een luxe en aromatisch gerecht uit de Noord-Indiase keuken. Deze feestelijke rijstschotel wordt bereid met geurige basmatirijst, een mix van kruiden zoals kardemom, kaneel en kruidnagel, en een kleurrijke variatie aan groenten. Vaak wordt het gerecht verrijkt met noten, gedroogd fruit en saffraan, wat zorgt voor een subtiele zoetheid en een prachtige gouden kleur.

Shahi Pulao is perfect voor speciale gelegenheden en combineert heerlijk met een frisse raita of een pittige tomatenchutney.

IMG_6632 3.JPG

Totale tijd

< 40 minuten

Porties

4

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Ingrediënten 

  • 4 el plantaardige boter

  • Handvol cashewnoten

  • Handvol amandelen

  • Handvol rozijnen

  • 6 saffraandraden

  • 3 el sojamelk

  • 2 laurierbladeren

  • 1 kaneelstokje

  • 6 kruidnagels

  • 4 kardemompeulen

  • 1 tl komijnzaad

  • 1 grote ui

  • 1,5 tl gember-knoflookpasta

  • 150 gram wortel

  • 200 gram aardappel

  • Hand diepvries doperwten

  • 0,5 tl kurkuma

  • 1 tl rode chilipoeder

  • 1 tl garam masala

  • 500 gram rijst

  • 1.5 tl zout

  • Handje verse koriander/munt

  • Halve limoen

Bereiding

1. Kook 500 gram rijst gaar volgens de verpakking.


2. Schil de aardappel, snijd in blokjes van 1,5 bij 1,5 cm en kook net aan gaar (10 minuten). Hetzelfde geldt voor de wortel, snijdt deze in kwartjes en voeg deze na 5 minuten toe aan de pan met aardappelen.


3. Ondertussen kun je ui fijn snijden. Doe ook alvast 6 saffraandraden met 3 el sojamelk in een kommetje.


4. Voeg 2 el plantaardige boter toe in een pan en rooster de cashewnoten, amandelen en rozijnen op laag vuur. Wanneer deze goudbruin kleuren, kun je het vuur uitzetten en de inhoud opzij leggen.


5. In dezelfde pan kun je nu 2 laurierbladeren, 1 (klein) kaneelstokje, 6 kruidnagels, 4 kardemompeulen en 1 tl komijnzaad toevoegen. Bak op laag vuur en voeg na 30 seconden de fijngesneden ui en gember-knoflookpasta toe. Wanneer de ui glazig is, kun je de gekookte aardappelen, wortels en diepvries doperwten toevoegen. Bak 2 minuten en voeg de volgende kruiden toe: 0,5 tl kurkuma, 1 tl chilipoeder, 1 tl garam masala. Roer goed op laag vuur.


6. Voeg na 1 minuut de gekookte rijst toe, samen met 1,5 tl zout en roer alles goed door elkaar. Ook kun je nu het kommetje met de saffraandraden en sojamelk toevoegen.


7. Doe een deksel op de pan en laat voor 3 minuten op laag vuur staan. Hierna kun je de geroosterde noten toevoegen samen met wat verse koriander, evtueel munt en het sap van een halve limoen.

Notitie

Als je een notenallergie hebt, kun je de noten eenvoudig weglaten. Kun je geen soja verdragen? Vervang de sojamelk dan door een andere plantaardige melk of gewoon water.

bottom of page