top of page

Soja chaap

Gemaakt van hoogwaardige soja-eiwitten, is een geliefde vleesvervanger in India die niet alleen eiwitrijk is, maar ook een stevige, vezelachtige textuur heeft die doet denken aan traditioneel vlees. Dankzij deze unieke structuur neemt het moeiteloos de smaken van kruiden en marinades op, waardoor het een veelzijdig ingrediënt is in tal van Indiase gerechten.

Of het nu gegrild, gebakken of gestoofd wordt in een rijke, kruidige saus, soja chaap is een heerlijke en voedzame keuze voor zowel vegetariërs, veganisten, als liefhebbers van hartige, goed gekruide gerechten.

IMG_6632 3.JPG

Totale tijd

> 60 minuten

Porties

4

Moeilijkheidsgraad

Moeilijk

Ingrediënten 

Voor de marinade:


  • 200 gram soja chaap (verkrijgbaar in Indiase supermarkten of online)

  • 1 kopje plantaardige yoghurt (bijv. soja)

  • 2 el kikkererwtenmeel (besan)

  • 1 el citroensap

  • 1 el gember-knoflookpasta

  • 1 tl kurkumapoeder

  • 1 tl komijnpoeder

  • 1 tl korianderpoeder

  • 1 tl garam masala

  • 1 tl rode chilipoeder

  • Zout naar smaak


Voor de saus:


  • 2 el olie

  • 1 grote ui, fijngesneden

  • 2 tomaten, gepureerd

  • 1 el gember-knoflookpasta

  • 1 tl komijnzaad

  • 1 tl korianderpoeder

  • 1 tl komijnpoeder

  • 1 tl garam masala

  • 0,5 tl kurkumapoeder

  • 0,5 tl rode chilipoeder

  • Verse koriander, voor garnering

  • Zout naar smaak

Bereiding

1 Spoel de soja chaap goed af en knijp het overtollige water eruit.


2. Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote kom. Voeg de stukken soja chaap toe aan de marinade en zorg ervoor dat ze gelijkmatig bedekt zijn. Laat de soja chaap minimaal 30 minuten marineren (langer is beter, bijvoorbeeld een paar uur of een hele nacht in de koelkast).


3. Verhit olie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg het komijnzaad toe en laat ze sputteren. Vervolgens kun je de fijngesneden ui toe en bak tot deze goudbruin is. Voeg de gember-knoflookpasta toe en bak nog een minuut.


4. Voeg de tomatenpuree toe en kook tot de olie begint te scheiden van de saus. Hierna kun je alle kruiden toevoegen (korianderpoeder, komijnpoeder, garam masala, kurkumapoeder, rode chilipoeder) en bak voor een paar minuten.


5. Voeg de gemarineerde soja chaap toe aan de saus en meng goed. Ook kun je de sojacreme toevoegen (indien gebruik) en laat het geheel 10-15 minuten sudderen, of totdat de soja chaap volledig gaar is en de saus goed ingedikt is.


6. Garneer met verse koriander en serveer de soja chaap heet met roti, naan of rijst.

Notitie

Soja chaap is in Nederland vrij prijzig, maar je kunt het eenvoudig vervangen door soja brokken. Voor extra diepgang in smaak kun je de gemarineerde soja chaap eerst grillen of bakken voordat je deze aan de saus toevoegt. Wil je meer variatie in textuur? Voeg dan extra groenten zoals paprika en wortel toe voor een nog smaakvoller gerecht!

bottom of page