Tofu bhurji
Bhurji betekent roerei, maar in dit recept geven we er een Indiase twist aan! In plaats van ei gebruiken we tofu, waardoor het gerecht volledig plantaardig is, maar net zo smaakvol blijft. Met een mix van geurige specerijen zoals kurkuma, komijn en garam masala krijgt de tofu een rijke, hartige smaak die perfect past bij een stevig ontbijt of een snelle lunch.
Wist je dat de meeste vegetariërs in India ook geen ei eten? Daarom wordt tofu bhurji vaak gezien als het perfecte alternatief voor een klassiek eiergerecht. Binnen 20 minuten zet je deze eiwitrijke en voedzame maaltijd op tafel. Serveer het met geroosterd brood, chapati of zelfs als vulling voor een wrap – ideaal voor een smakelijke en energieke start van de dag!

Totale tijd
< 20 minuten
Porties
2
Moeilijkheidsgraad
Makkelijk
Ingrediënten
500 gram tofu
1 gemiddelde ui
2 punt paprika's
2 tomaten
2 cm verse gember
1 el olijfolie
1 tl komijnzaad
1.5 tl garam masala
1.5 tl kurkuma
1 tl zwart zout
0,5 tl zwarte peper
Sap van een halve limoen
Hand verse koriander (optioneel)
Bereiding
1. Druk de tofu (in een vaatdoek) met een zwaar voorwerp voor 10 minuten aan, zodat het meeste van het vocht eruit kan lopen. Ondertussen kun je de ui, punt paprika's en tomaten fijn snijden. Verkruimel vervolgens de tofu met je handen en houd apart.
2. Verhit in een koekenpan 1 el olijfolie en voeg 1 tl komijnzaad toe en rasp boven de pan de verse gember en bak samen nog zo'n 30 seconden.
3. Voeg dan de fijngesneden uien en paprika's toe. Bak voor 2-3 minuten tot ze zacht zijn. Hierna kun je de fijngesneden tomaten toevoegen samen met 1.5 tl garam masala, 1.5 tl kurkuma, 1 tl zwart zout, 0,5 tl zwarte peper. Bak voor 2-3 minuten tot de tomaten zacht zijn geworden.
4. Vervolgens kun je de verkruimelde tofu toevoegen, meng goed en bak samen nog 2 minuten op middelhoog vuur. Als laatste kun je het limoensap toevoegen en garneren met een hand verse koriander. Zet het vuur uit en serveer.
Notitie
In India wordt dit gerecht vaak pittig gegeten. Als je daar ook van houdt, voeg dan een of meerdere fijngesneden groene chilipepers toe, of breng het op smaak met chilipoeder.