Vegan butter chicken
Butter chicken is een van de meest iconische curry’s uit Punjab, India, geliefd om zijn rijke, romige saus vol geurige specerijen. De diepgaande smaak zit in de marinade, niet in het vlees, waardoor deze vegan variant met kipstukjes net zo smaakvol is als het origineel. Perfect om te combineren met knoflooknaan of gestoomde basmatirijst voor een heerlijke, authentieke maaltijd. Een echte comfort food-klassieker met een plantaardige twist!

Totale tijd
> 60 minuten
Porties
2
Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld
Ingrediënten
4 el soja yoghurt
5 el vloeibare boter
1 grote ui
3 teentjes knoflook
3 cm gember
3 tomaten
175 gram plantaardige kip stukjes
1 hand cashewnoten
200 ml water
1,5 tl zout
2 tl garam masala
1 tl chilipoeder
1 tl kurkuma
4 kruidnagel
4 kardemom
Optioneel
Soja crème
Verse koriander
Bereiding
1. Voeg 4 el sojayoghurt toe aan een mengkom samen met 1 tl kurkuma, 1 tl garam masala, 0,5 tl chilipoeder en 0,5 tl zout. Meng door elkaar, voeg de vegan kipstukjes toe en zet in de koelkast voor minimaal 2 uur.
2. Bak de gemarineerde plantaardige kipstukjes in 1 el plantaardige boter, zo’n 5 minuten en leg vervolgens apart. Snijd ondertussen de grote ui, knoflookteentjes en gember grof.
3. Voeg 2 el plantaardige boter toe aan pan samen met de gesneden ui, knoflook en gember. Bak 2 minuten en snijd ondertussen de tomaat. Deze kun je vervolgens direct toevoegen samen met een hand cashewnoten. Roer tot de tomaat zacht is geworden.
4. Wanneer de tomaat zacht is, kun je 200 ml water toevoegen samen met 1 tl zout, 1 tl garam masala, 0,5 tl chilipoeder, 4 kruidnagels en 4 kardemom (alleen de pitjes). Roer goed door en kook 15 minuten met een deksel op de pan.
5. Doe de inhoud van de pan in de blender en mix tot een glad geheel. Het mengsel kun je vervolgens terug gieten in de pan. Voeg direct 2 el plantaardige boter toe samen met de vegan kipstukjes. Kook samen nog 5 minuten.
6. Optioneel kun je nog soja crème toevoegen en een handje verse koriander.
Notitie
Je kunt de vegan kipstukje ook vervangen door tofu of sojabrokken.